+905321382091
Sosyal Medya Hesaplarımız

Tarihi Yapıların Onarımı Nasıl Yapılır

2 kez görüntülendi
Tarihi Yapıların Onarımı Nasıl Yapılır

Eski tarihi yapıların birçoğu dayanıklı olsa da bazıları zamanla bazı yıkımlara uğrar. En dayanıklı yapı bile zaman içinde kendinden bir şeyler yitirecektir. Bu noktada bu yapıların bakımından sorumlu kişilerin gereken onarımları doğru şekilde yaparak bu tarihi mirası koruması gerekir. Geçmişten günümüze kadar gelmiş birçok mimari eser de aslında zaman içinde bazı restorasyon ve onarım çalışmalarına uğramıştır. Böylelikle daha uzun yıllar ayakta kalıp bugünlere kadar gelmişlerdir. Bizlere düşen de bugün bizlerin elinde olan tarihi emanetleri layığıyla koruyarak gelecek nesillerin de onların dokusunu hissetmesine ve görmesine olanak sağlamaktır. Peki tarihi yapıların onarımı nasıl yapılır?

Tarihi yapıların onarımı nasıl yapılır nelere dikkat edilmelidir?

Tarihi bir yapı üzerinde restorasyon çalışması yapmak herkesin yapabileceği bir iş değildir. Onarım ve bakım işlemlerinin çok doğru uygulanması gerekir. Aksi takdirde ya yapı daha fazla zarar görür ya da doğal halini kaybederek tarihi dokusunu yitirir. İlk aşamada dikkat edilmesi gereken ne gibi bir sorunun meydana gelmiş olduğudur. Tarihi yapılarda sıklıkla gördüğümüz yıpranmalardan biri duvarların içinde boşlukların oluşmasıdır. Bu boşluklar zamanla artarak duvarların yıkımına yol açabilir. Karşımıza çıkan bir diğer durum ise binanın ya da yapının temelinde meydana gelen çökme durumlarıdır. Temelde meydana gelen çökmeler tarihi yapı için oldukça risklidir çünkü bir anda tüm yapının çökmesine neden olabilmektedir. Bazen de eserlerin belli bölgelerinde çatlaklar oluşmaya başlar, bu o tarihi yapının estetik görüntüsünü bozar. Ayrıca zamanında müdahale edilip onarım ve restorasyon işlemi gerçekleştirilmezse ilerleyerek başka zararların ortaya çıkmasına da neden olması söz konusudur. Başlıca görülen tarihi yapı hasarları bunlardır. Peki tüm sorunlardan sonra tarihi yapıların onarımı nasıl yapılır sizler için cevapladık.

Tarihi yapı onarımı için dikkat edilmesi gerekenler

İlk dikkat edilmesi gereken mesele yapıda ne tür bir hasar olduğudur. Hasar tespiti çok doğru yapılmalıdır. Herhangi bir hasarı tespit ettikten sonra onarım işlemine geçmeden önce yapının görünmeyen kısımlarında ya da temelinde başka herhangi bir hasar olup olmadığını teyit etmek gerekir. Tüm bunlardan emin olduktan sonra onarımını yapacağınız tarihi yapının hangi taştan ve malzemeden inşa edildiğini kontrol etmektir. Bu en can alıcı noktadır. Çünkü bir tarihi mimariyi restore ederken onun özünde kullanılan taşlardan farklı taşlar kullanırsanız hem sağlam bir yapı elde edemezsiniz hem de yapının özgünlüğüne zarar verirsiniz. Optimum dayanıklılığı elde edecek şekilde doğru malzemeler ile onarım işlemine başlarsınız. Onarım yaparken konservatif yani koruyucu olmanız gerekir. Bunun anlamı şudur; yapının sadece hasar görmüş yerlerini onarmalı ve onarım esnasında hali hazırda sağlam olan bölümlere zarar vermemeniz gerektiğidir. Yapı ilk inşa ediliği halinden farklı bir görünüme bürünmemelidir. Tarihi yapıların onarımı nasıl yapılır sorusunun cevabını özetle böyle verebiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Hemen Ara
Whatsapp İletişim